Przewodnik kulinarny po Tokio

Japonia to kraj, w którym bez wątpienia dobrze zjecie. Jedzenie w tej części świata zazwyczaj jest przepyszne, co potwierdzi chyba każdy, kto przynajmniej raz wylądował w Azji w czasie swoich podróży. O ile na przykład jedzenie w Tajlandii nie każdemu przypadnie do gustu ze względu na sporą ilość ostrych przypraw, o tyle japońskie przysmaki w większości przypadków zachwycą praktycznie każdego! Nie są tak pikantne jak jedzenie w Tajlandii, a jednocześnie pełne głębokiego smaku i naprawdę sycące. Co konkretnie jeść będąc w Japonii?

Ramen

Ramen to japoński odpowiednik naszego rosołu. Jest to esencjonalny bulion, bardzo długo gotowany – najczęściej na różnego rodzaju kawałkach mięsa oraz ryby. Podaje się go nieco inaczej niż polski rosół, bo zdecydowanie z większą ilością dodatków. Do ramenu podaje się charakterystyczny gruby makaron alkaliczny, glony wakame, jajko ugotowane na półmiękko, mnóstwo świeżych kiełków i ziół, mięso czy owoce morza. Dzięki tak dużej gamie dodatków ramen nie jest traktowany jako pierwsze danie, ale jako cały obiad, bo jest naprawdę bardzo sycący!

Sushi

Oczywiście sushi musiało się znaleźć w tym zestawieniu. Wyjazd do Japonii bez zjedzenia sushi to jak święta Bożego Narodzenia bez śniegu. Co ciekawe jednak, sushi nie jest w Japonii tak popularną potrawą, jak zazwyczaj wydaje się Europejczykom. Oczywiście można je zjeść praktycznie wszędzie, w dodatku jest zwykle bardzo dobre, jednak zdecydowanie bardziej popularny wśród tubylców jest chociażby wspomniany wcześniej ramen. 

Okonomiyaki

Okonomiyaki to bardzo popularna w Japonii potrawa – placki te są szybkie w przygotowaniu, stosunkowo niedrogie, a jednocześnie bardzo sycące i dające energię na cały dzień. Przyrządzane są z kapusty i jajek, a także z przeróżnych dodatków. W wielu japońskich domach jest to tak zwane danie resztkowe, czyli po prostu do masy kapuściano-jajecznej dodaje się wszystko, co znajdzie się w lodówce. Najlepiej do zestawu pasują oczywiście kawałki jakiegoś mięsa w aromatycznej marynacie czy też owoce morza. Bardzo popularne jest mieszanie masy kapuściano-jajecznej z makaronem, który pozostał z poprzedniego posiłku. Tak przygotowaną masę formuje się na placki i smaży na patelni z rozgrzanym tłuszczem – całość przypomina trochę nasze placki ziemniaczane czy też po prostu bardzo popularne w Polsce placki po węgiersku. Często okonomiyaki podaje się również z jajkiem sadzonym oraz polane jakimś aromatycznym sosem. Zdecydowanie warto spróbować!