Co zjeść na Węgrzech?

Węgry to jeden z chętniej wybieranych przez Polaków europejskich kierunków na wakacje. Praktycznie zawsze ładna pogoda, baseny z wodą termalną, przepiękne jezioro Balaton, dużo niedrogiego i dobrej jakości wina, a także pyszne jedzenie – to wszystko tylko przemawia na korzyść Węgier. Jeżeli jeszcze nigdy tam nie byliście, z pewnością musicie to nadrobić. Z takiej wyprawy zawsze wraca się bardzo najedzonym oraz z zapasem pysznego wina. Dzisiaj prezentujemy najbardziej popularne dania kuchni węgierskiej.

Langos

BudapesztLangosze znajdziecie praktycznie wszędzie – zarówno w wersji fast foodowej jak i w wykwintnych restauracjach. Węgrzy po prostu kochają te drożdżowe placki smażone na głębokim tłuszczu. Langosze są wręcz rozkoszne, ale na czas ich spożywania musicie zapomnieć o kaloriach. Klasyczny langosz natarty jest czosnkiem, polany gęstą kwaśną śmietaną i posypany startym żółtym serem. Obecnie jednak można kupić langosze praktycznie w każdej wersji smakowej jaką tylko sobie wymarzycie – pod tym względem przypominają nieco nasze zapiekanki.

Pörkölt

Panorama WęgryPörkölt to klasyczny węgierski gulasz. Co ważne, gulasz na Węgrzech znacząco różni się od gulaszu, który gotujemy w Polsce – warto wziąć na to poprawkę, bo węgierski praktycznie w ogóle nie zawiera wszechobecnych w Polsce warzyw. Pörkölt składa się z kawałków mięsa duszonych długo w sosie pomidorowym i ewentualnie podlanych czerwonym winem. Pörkölt najczęściej podawany jest z haluszkami – drobnymi kluseczkami, które oryginalnie pochodzą z kuchni słowackiej, zaś wyglądem przypominają nasze polskie zacierki.

Halászlé

Zaskakujące może być to, że jedną z najbardziej popularnych potraw w kraju, który nie ma dostępu do morza, jest zupa rybna. Uspokajamy jednak wszystkich kulinarnych turystów – bazą do halászlé są przede wszystkim ryby słodkowodne, których na Węgrzech jest pod dostatkiem. Węgry słyną z tej zupy przygotowywanej zazwyczaj z karpia albo z suma. Przyrządzanie zupy jest bardzo czasochłonne, najpierw bowiem trzeba przygotować wywar z ryb, a następnie odpowiednio go doprawić. Wywar gotuje się najczęściej na mało apetycznych kawałkach ryb, czyli ich kręgosłupach i głowach – dzięki temu jednak żadna część ryby się nie marnuje. Bulion powstaje również na bazie warzyw – następnie warzywa oraz rybie mięso należy przetrzeć przez sito i odpowiednio doprawić. Jak to w kuchni węgierskiej, również i w tej zupie nie może zabraknąć słodkich od letniego słońca pomidorów, a także sproszkowanej wędzonej papryki.